Lignje odledite, očistite i stavite na ubrus koji će pokupiti suvišnu vodu.
Pripremite ljuti majonez: u posudu sipajte beli luk u granulama (ili sveži izgnječite), dodajte so. Promešajte i dodajte majonez. U to dodajte rendanu koru limuna, ceđeni sok od limuna, vrlo malo meda i sve izmešajte. Na kraju dodajte ljuti ajvar ili ljutenik. Količine sami korigujte po svom ukusu.
U dubljoj posudi napravite aromatično brašno: običnom brašnu dodajte so, beli biber, origano, bosiljak i majčinu dušicu. Sve sastojke izmešajte.
Ligljne oštrim nožem po sredini horizontalno rasecite i otvorite kao knjigu. Svaku stranu lignje dijagonalnim unakrsnim linijama zasecajte sa obe strane.
Uvaljajte ih dobro, zajedno sa kracima u aromatično brašno.
Zagrejte ulje i dubljoj posudi za prženje. Lignje i krake pržite po 3-4 minuta dok ne dobiju zlatno-žutu boju i spolja postanu hrskavi.
Vadite ih na dupli sloj kuhinjskog ubrusa. Ubrus će upiti suvišnu masnoću iz prženih lignji.
Ako volite neutralan ukus pomfrita onda ga pravite na sledeći način: U dublju posudu dobro zagrejte ulje, sipajte po jednu šaku Frikom zaleđenog pomfrita. Pržite ga 3-4 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. Vadite ga na ubrus, koji će upiti suvišni masnoću. Posolite ga i sipajte sledeću turu pomfrita da se prži. Ako biste ipak da obogatite ukus pomfrita, onda ne isključujte ringlu i pržite ga u ulju u kome su se pržile lignje. Zbog atomatičnog brašna u koga ste dodali origano, bosiljak, majčinu dušicu i beli biber, ulje je poprimilo ukus ovih začinskih biljaka. Frikom zaleđeni pomfrit pržite 3-4 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. Vadite ga na ubrus, koji će upiti suvišni masnoću. Posolite ga i sipajte sledeću turu pomfrita da se prži.
Lignje i pomfrit služite tople uz ljuti majonez.
Prijatno!
Morski plodovi i lignje
Frikom riba ne sadrži konzervanse i predstavlja prirodan izvor važnih hranljivih sastojaka.
Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.
Izaberite kolačiće na stranici
Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku: