Jedno od najomiljenijih jela u celom svetu ima vrlo zanimljivu istoriju, koja kaže kako je pomfrit nastao u Belgiji, gde su siromašni stanovnici imali običaj uvek uz jelo servirati i prilog pohovane ribice.
Ali, zimi kada bi se jezero iz kojeg su lovili male ribice zaledilo, pohovane ribice zamenili bi prženim krompirom isečenim na štapiće. Danas su ovim specijalitetom od krompira najviše očarani najmlađi članovi porodice, ali ljubav prema pommes fritesu ne poznaje starosne granice.
Frikom pomfrit je napravljen od biranih sorti vrlo kvalitetnog krompira i jednostavan je za pripremu. Odlično će se uklopiti kao prilog uz mesna jela, prženu ribu, ali može se poslužiti i kao odličan snack uz različite umake na dečjim rođendanima ili okupljanjima sa dragim prijateljima.
Nutritivna vrednost | na 100 g | %RU* na 100 g |
---|---|---|
Energija | 513 kJ/ 122 kcal | 6,3 |
Masti | 2,1 g | 6,4 |
od kojih zasićene masne kiseline | 1,1 g | 11,5 |
Ugljeni hidrati | 22 g | 6,9 |
od kojih šećeri | <0,5 g | 0,5 |
Vlakna | 2,8 g | |
Proteini | 2,3 g | 4,0 |
So | 0,05 g | 1,7 |
Zagrejati ulje u fritezi do 175 stepeni i pržiti smrznute štapiće od krompira u malim količinama 3-4 min, dok ne dobiju zlatno žutu boju.