Sarma, ajvar, ćevapčići… stavite sve na stranu i prvo iznesite pite!
Pita u Srbiji jedno je od onih jela koje nas povezuje i koje konzumiramo u bilo koje doba dana. Njen miris podseća nas na detinjstvo, one malo mlađe na jutra posle izlaska i burek u pekari, ali i na sve proslave, slave i rođendane na kojima smo služili ili jeli gibanicu. Ona je kod nas i sinonim za zajedništvo, pa uživamo u njoj u društvu ili u krugu porodice. Ali, ona je i onaj tajni sastojak koji iznesemo na trpezu svaki put kada sestra od tetke dovede muža Francuza u posetu Srbiji, i zbog čijeg ukusa on još dugo prepričava odmor svojim prijateljima.
Ono što naše pite čini još posebnijim je način pripreme i mali, tajni sastojak koji ljubomorno čuva svaka domaćica, odbijajući da poklekne pred brojnim komplimentima.
GUŽVARA
Gužvara je pita koju je većina nas probala već u detinjstvu i upravo zbog načina pripreme ima poseban ukus i čar. Tanke kore za pitu se gužvaju i umaču u nadev od sira, jaja, mleka i stavljaju se u pleh dok se on ne popuni. Na dno i na vrh se stavlja po još jedna kora i tako se peče. Ono što ovu pitu čini specijalnom, spontanom i sočnom je u tome što se nikada ne može staviti suviše nadeva, već se višak ceni. Slatka varijanta može biti sa orasima ili makom.
GIBANICA
Tanke kore za pitu su ključne i specifičnost u pripremi naših pita. Mogu se kupiti na pijacama, u supermarketima ili, uz majstorsko umeće, razvući kod kuće. Sigurno najpoznatija pita od ovih kora je gibanica. Nije u pitanju omlet od sira i kajmaka, ali je smesa koja se koristi za pripremu upravo od toga. Za razliku od gužvare, testo se slaže, jedna po jedna kora, a između se stavlja nadev, pa je priprema malo sporija. Uz šolju jogurta, uz nju počinjemo jutro, a često je i prilog uz meze na brojnim slavljima koje kod nas ne moraju često da imaju poseban povod. Tajna dobre gibanice, tvrde neki, je u kapljici masti koja mora da sklizne niz bradu da bi je ocenili kao domaćinsku.
SAVIJAČA
Na samom kraju se nalazi savijača, koja ima i najviše varijanti. Za pravu domaću savijaču testo se razvlači, a puni se sirom, mesom, povrćem, ili pečurkama. Slatke varijante su podjednako ukusne i mogu biti sa sirom, jabukama, višnjama ili drugim sezonskim voćem. Napraviti savijaču je umeće, počevši od izbora i količine svežih sastojaka, pripreme testa koje je veoma važan deo i procene koliko je treba ispeći. Ako uspete da dobijete iskren kompliment od svih koji probaju vašu savijaču, stajete rame uz rame sa najboljim kuvarima sveta!
Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom