Šta je gelato? I koja je razlika između frozen jogurta i sladoleda? Svi su oni hladne poslastice, a upravo zbog ovih razlika neki su vam draži od drugih.
Posle pitanja „Koji ti je omiljeni sladoled?“, najčešće je i ono „Šta jedan sladoled razlikuje od drugog?“. Koja je tajna bogate, kremaste strukture sladoleda i ukusa koji nam izmami osmeh na lice?
Recept za odličan sladoled je u četiri sastojka – masti, šećeru, vazduhu i temperaturi. Ali, da li je ipak sve tako jednostavno?
Najveći deo sladoleda je voda koja se pod niskim temperaturama klistališe. Da bi sladoled bio jestiv, potrebno je kristale leda koji nastaju u procesu hlađena smanjiti na najmanju moguću meru. Tu mesto ustupamo mastima (biljnim i mlečnim), šećeru i vazduhu. Tek pravim miksom nastaje poslastica kojoj je teško odoleti. I baš ovaj miks pravi velike razlike u tipovima zaleđenih poslastica koje konzumirate svaki dan. Za vas smo izdvojili samo neke od razlika, a lakše ćete ih usvojiti ukoliko ih sve i probate :)
Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom