Koje tajne protiv neraspoloženja krije sladoled?

19. July 2016.
Autor Slavica
Podelite
Vezani proizvodi

Odgovori na pitanja kako i zašto sladoledom možemo pobediti loše raspoloženje, kriju se u našem organizmu!

Veliki broj ljudi na hranu gleda kao na izvor sreće, a ne samo kao način da pobedi glad. Neki više vole slatkiše, neki se drže slanih obroka... Neke od namirnica naše telo mogu pokrenuti da luče određene hormone i na taj način promeniti naše raspoloženje.

Sladoled je jedan od omiljenih slatkiša, koji konzumiramo tokom celog života. Najčešće leti, iako se može jesti i služiti u bilo koja doba godine. Nije bitno koliko godina imamo, na sladoled ćemo uvek reagovati pozitivno. Međutim, nikada ne razmišljamo da li zapravo postoji neka konkretna veza između našeg ushićenja i sreće, pre i nakon što pojedemo sladoled? Odgovori postoje u nauci, pa tako i u našim telima i njihovom funkcionisanju!

Serotonin, koji se naziva „hormon sreće ili zadovoljstva“, zapravo je neurotransmiter koji prenosi informacije od jedne do druge nervne ćelije. Kada ga ima manje u organizmu ili kada se istroši, nastaju oblici depresije ili anksioznost. Ono što je dokazano je da određeni sastojci sladoleda kao što su čokolada, kakao ili voće, direktno utiču na nivo serotonina našeg mozga, pa tako i na raspoloženje. Centri za zadovoljstvo u našem mozgu odgovorni su za ovu pojavu koja nam automatski stavlja osmeh na lice i posle lošeg i napornog dana.

Hormon sreće i sladoled

U celoj igri raspoloženja nalazi se i endorfin, koji je hormon koji se dodatno proizvodi u ekstremnim situacijama za koje naš organizam nije bio spreman. To mogu biti jako teške i stresne životne situacije, poput saobraćajne nesreće, ali i obična svađa. Ako ste ikada posle stresnog dana na poslu, fakultetu, ili nakon konflikta sa dragom osobom imali potrebu da pojedete sladoled ili nešto slatko, ovo je upravo dokaz te veze između raspoloženja i hrane.

Pored toga što utiče na raspoloženje, konzumiranje sladoleda i nivoa hormona u organizmu dovode u vezu još nekoliko stvari. Sladoled nam kao slatkiš može dati dodatnu energiju, a ako smo sa druge strane pod stresom, kao što je pomenuto, imaće smirujući efekat. Niži nivo šećera u krvi može voditi ka blagoj depresiji, a konzumacija sladoleda to dovodi u balans.

Svako će, dakle, u zavisnosti od trenutnog stanja tela i duha imati drugačije potrebe za sladoledom. Ono što je sigurno je da će vam u bilo kom trenutku popraviti raspoloženje i dati dodatnu energiju da nastavite dan. Možda je i ovo jedan od odgovora na pitanje zašto u filmovima posle raskida jedu sladoled, u nadi da će suze utopiti ovom hladnom poslasticom.

Magazin

Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom

Slatke i slane priče

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!