Boranija je jedna od najzahvalnijih mahunarki za pripremu, iako često loše stvari vezujemo za nju. Kroz jednostavne recepte razbijamo predrasude o ovom povrću!
Nikada se ne zapitamo zašto baš boranija često ima negativnu konotaciju u srpskom jeziku i kulturi, a to nikako nije zaslužila. Kada je nešto prosto, prosto je kao boranija, a masu koja „manje vredi od nas“ nazvaćemo boranijom. Ili odbojnost koja nam je usađena dok smo još bili mali - mora da nas na trpezi čeka varivo od boranije, ukoliko nam se tog dana izbegava ručak.
Zaboravljmo da ovo povrće koje potiče iz Srednje i Južne Amerike ima jako visoku nutritivnu vrednost. Ova mahunarka koja je posebno bogata belančevinama, reguliše nivo šećera i holesterola u krvi. Od minerala sadrži najviše kalijuma i kalcijuma, ali tu je i gvožđe. Pored svega ovoga, pomaže i pri učenju pravopisa - tačno je boranija, a ne buranija!
Na koliko načina je možemo iskoristiti u pripremi jela govori i činjenica da postoji čak nekoliko njenih vrsta, boja, oblika, pa i dužina. U Srbiji se ipak u pripremi jela koriste zelena i žuta boranija. To su najčešće pomenuta variva koja nas vraćaju u detinjstvo, ili kao dodatak nekom drugom povrću za prilog. Predstavljamo vam neke od jednostavnih i svežih recepata sa boranijom koje možete brzo pripremiti tokom vrelih letnjih dana, dok pravite pauzu od toplih variva.
Za prvu sledeću večeru predlažemo vam da napravite zdrav prilog od žute i zelene boranije sa pečurkama. Nakon što ih skuvate zajedno oko četiri minuta, da i dalje zadrže svoju hrskavost, potrebno je dobro ocediti boraniju. Na malo ulja i luka propržite pečurke, a onda to umešajte sa boranijom. Dovoljno je samo malo soli i bibera po želji, maslinovog ulja i jelo je spremno.
Drugi način da pripremite zelenu boraniju nije tipičan, ali ako ste ljubitelji azijske kuhinje, nećete mu odoleti. Kada skuvate boraniju, dodajte je na istopljen puter i dobro promešajte. Zatim dolazi na red jedan netipičan sastojak – ananas. Sve prelijte soja sosom i ostavite oko minut na vatri. So dodajte tek kada probate jelo, jer je soja sos sam po sebi veoma slan. Ovo jelo možete poslužiti sa pirinčem, a ako ste ljubitelj mesa, odlično se slaže sa piletinom.
Na samom kraju predlažemo vam hladnu salatu od boranije. Kao što smo već naučili, boraniju kuvamo nekoliko minuta. U međuvremenu pravimo preliv od belog luka, koji izgnječen pomešamo sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Paradajz, krastavac i crveni luk iseckamo na komadiće, umešamo sa boranijom i sve prelijemo sosom. Po želji dodajte peršun i salata je spremna!
Članci, saveti i recepti za kuvanje sa Frikomom