Boranija kao i drugo povrće iz grupe mahuna potiču iz Srednje i Južne Amerike i vekovima je bila glavni izvor belančevina mnogim pripadnicima indijanskih plemena. Ovo povrće zanimljivog oblika može se u rukama kreativnih kuvara pretvoriti u pravu gastronomsku poslasticu.
Frikom boranija dostupna je tokom cele godine i jednostavna za pripremu. Iz detinjstva se sigurno sećate bakinih ukusnih variva od boranije, o kojima i danas maštate. Boranija se može pripremiti na različite načine kuvana ili pržena obogatiće sočan mesni odrezak, filet ribe, testeninu ili rižoto. Od boranije možete pripremiti i ukusnu musaku uz dodatak mesa.
na 100g barenog proizvoda | na 100g | po porciji** |
---|---|---|
Energetska vrednost | 125 kJ / 30 kcal | 1,5%* |
Proteini | 1,6 g | 3,2%* |
Ugljeni hidrati | 5,2 g | 1,9%* |
od toga šećeri | 1,5 g | 1,7%* |
Masti | 0,1 g | 0,1%* |
od toga zasićenih masnih kiselina | 0,06 g | 0,3%* |
Natrijum | 23 mg | 1%* |
Vlakna | 1,6 g | 6,4%* |
Kalijum | 121 mg | 6%* |
Vitamin C | 19 mg | 32%* |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 20 minuta ili pržiti 25 minuta.