Malina potiče iz jugoistočne Evrope i može se pronaći u šumskim područjima kao samonikla biljka. Danas se malina sve češće uzgaja u baštama ljubitelja ove neodoljive voćke. Jedinstvenim osvežavajućim ukusom oduševljava u svim oblicima, pa je neizostavan sastojak ukusnih poslastica. Ovo voće poznato je po visokom sadržaju vitamina C i po blagotvornom dejstvu antioksidanasa.
Frikom maline omogućavaju vam da koristite ovo osvežavajuće voće tokom cele godine. Maline su odličan dodatak tortama, pogotovo voćnoj torti s koricama od belanaca ili kolačima sa mascarpone i šlag kremom. Dobrodošle su kao preliv za sladoledne kupove, pana cotte ili dodatak uz pudinge od vanile.
na 100 g | % RU* na 100 g | %RU* na 100 g |
---|---|---|
Energetska vrednost | 218 kJ/ 52 kcal | 2,6 |
Masti | 0,7 g | 1,0 |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,0 g | 0,0 |
Ugljeni hidrati | 11,9 g | 4,6 |
od kojih šećeri | 4,4 g | 4,9 |
Vlakna | 6,5 g | |
Proteini | 1,2 g | 2,4 |
So | 0,0 g | 0,0 |
vitamin C | 26,2 mg | 32,8 |
Na sobnoj temperaturi proizvod odmrzavati 2–2,5 sata. Za brzo odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici potrebno je 5–6 min. Nakon odmrzavanja, upotrebiti kao sveže voće.