Napomena: Pri kupovini urmi vodite računa da ne kupite kandirane/ušećerene, već sveže.
Proizvođači smokve posipaju šećerom ili brašnom da se ne bi zalepile jedna za drugu. Ako ne možete da pronađete suve smokve, koje nisu na ovakav način tretirane, uzmite one koje su posute brašnom. Pre korišćenja operite ih dobro u toploj vodi, ocedite i stavite na krpu ili papirni ubrus da se dobro osuše.
Pravo kokosovo brašno je "posnije" i drugačije od onog kokosovog "brašna" koje kupujemo u marketima i prodavnicama zdrave hrane. Najbolje je da ga sami napravite. Dobija se kao nus proizvod pri pravljenju domaćeg kokosovog mleka.
Domaće kokosovo mleko i kokosovo brašno: 3/4 šolje kupovnog kokosovog brašna (sitno rendani kokos) prelite sa 1/4 vrele vode (ne sa ključalom vodom) i ostavite 1-2h. Dobijenu smesu prelijte u blender i izmiksajte. Kroz gustu cediljku ili gazu procedite kokosovo mleko. Mleko je najbolje da držite u staklenoj posudi koju ste dobro zatvorili. Čuvajte ga u frižideru, rok trajanja je 3-4 dana. Kokosovo brašno koje je ostalo u cediljki ili gazi, prebacite na poslužavnik, pleh ili veću tacnu. Ostavite ga da se dobro osuši (1-2 dana). Tokom perioda sušenja ga nekoliko puta promešajte da bi se svi delovi dobro osušili. Sameljite ga u mlinu za kafu, čuvajte ga u papirnoj kesi. Ovo kokosovo brašno moćete koristiti za pravljenje kolača, hleba, pudinga...
Ukoliko ne možete da pronađete kokosov buter, kao zamenu možete koristiti buter od lešnika ili badem.