Ljubitelji graška bili su još stari Egipćani, Rimljani i Grci, a u srednjem veku grašak postaje popularna kultura i u Evropi, u koju je došao iz Azije. Bogat je izvor vitamina B1 i C, folne kiseline i vlakana. Grašak je namirnica je koja ima malo kalorija, što je čini odličnim izborom za sve koji paze na telesnu težinu.
Frikom grašak dostupan je tokom cele godine, jednostavan je za pripremu i omiljen je među svim generacijama u različitim oblicima. Grašak možete pripremiti kao popularni „rizi-bizi", možete ga dinstati na maslacu i poslužiti uz ribu ili meso, a krem supa od graška, sa dodatkom pavlake za kuvanje, oduševiće sve princeze na zrnu graška.
na 100g barenog proizvoda | na 100g | po porciji** |
---|---|---|
Energetska vrednost | 248 kJ / 59 kcal | 2,9%* |
Proteini | 5,4 g | 10,8%* |
Ugljeni hidrati | 7,1 g | 2,6%* |
od toga šećeri | 1,6 g | 1,8%* |
Masti | 0,7 g | 1,0%* |
od toga zasićenih masnih kiselina | 0,2 g | 1,0%* |
Natrijum | 22,0 mg | 1,0%* |
Vlakna | 5,4 g | 21,6%* |
Kalijum | 118 mg | 6%* |
Vitamin C | 38 mg | 63%* |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 15 minuta ili pržiti 20 minuta.