Kukuruz je iz Severne Amerike u Evropu preneo Kristofer Kolumbo, nakon otkrića novog kontinenta. Povrtna kultura koja je bila popularna među indijanskim plemenima pre nove ere, vrlo brzo se rasprostranila i na starom kontinentu osvojila srca mnogih gurmana.
Frikom kukuruz šećerac dostupan je tokom cele godine i jednostavan je za pripremu. Nezaobilazna je namirnica u meksičkoj kuhinji i odličana je za pripremu pikantnih jela poput mesnih ili povrtnih kombinacija za tortilje i tacose.
Neizostavan je sastojak letnjih osvežavajućih salata i različitih testenina, a može se pripremiti i kao prilog ili krem supa. Mogućnosti su brojne, a sve zavisi od Vaše kreativnosti.
na 100g barenog proizvoda | na 100g | po porciji** |
---|---|---|
Energetska vrednost | 428 kJ / 102 kcal | 5,1%* |
Proteini | 3,0 g | 6,0%* |
Ugljeni hidrati | 19,2 g | 7,0%* |
od toga šećera | 2,5 g | 2,7%* |
Masti | 1,2 g | 1,7%* |
od toga zasićenih masnih kiselina | 0,4 g | 2,0%* |
Natrijum | 20 mg | 1%* |
Vlakna | 2,8 g | 11,2%* |
Kalijum | 171 mg | 9%* |
Vitamin C | 7,7 mg | 13%* |
Proizvod pripremati kao sveže povrće bez prethodnog odmrzavanja. Način pripreme: kuvati 5 minuta ili pržiti 10 minuta.