Frikom ekstra tanki pomfrit je novi oblik delimično prženih, hrskavih i tanko sečenih štapića krompira. Odlikuje ga brza i jednostavna priprema. Napravljen je od biranih sorti vrlo kvalitetnog krompira i jednostavan je za pripremu.
Odlično će se uklopiti kao prilog uz ribu ili meso, ali može se poslužiti i uz različite umake.
Nutritivna vrednost | na 100g |
---|---|
Energija | 681 kJ / 162 kcal |
Masti | 4,4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0,6 g |
Ugljeni hidrati | 27 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Vlakna | 2,3 g |
Proteini | 2,4 g |
So | 0,7 g |
U pećnici sa ventilatorom: Zagrejati pećnicu na 200°C. Na pleh obložen papirom za pečenje rasporediti 300 g pomfrita i peći 16-18 minuta odnosno dok ne dobije zlatnožutu boju, uz okretanje pomfrita nakon pola pečenja. Skratiti vreme pripreme u slučaju pripreme manjih količina.
U fritezi/tiganju: Pomfrit pržiti u prethodno zagrejanom ulju na temperaturi od 160°C do 175°C. Pržiti 200 g pomfrita 2,5-3 minuta u fritezi odnosno 3-4 minuta u tiganju, ili dok pomfrit ne dobije zlatnožutu boju.
Napomena: Nije dobro da se pomfrit duže prži/peče i da dobije boju preprženog/prepečenog pomfrita.