Tortilja sa lososom i Meksičkom mešavinom

  • 15 minuta
  • Srednje
  • 2-3 osobe
Autor Frikom
Podelite
Sastojci recepta
Priprema:
    1. Napraviti marinadu kojom ćete preliti losos. Pomešati: 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 1 kašika soja sosa, 1 kašičica belog luka u prahu.
    2. Marinadom preliti Frikom Losos i ostaviti ga da upije marinadu par minuta dok se u tiganju dobro zagreje ulje.
    3. Losos pržiti 10 minuta, odnosno po 5 sa obe strane. Možete tiganj poklopiti ili posle 6 -7 minuta prženja u komadu viljuškom iskidajte meso lososa na sitnije komade i pržiti još par minuta.
    4. Dok se losos prži, uključite drugu ringlu (koliko pržite na električnom šporetu) i u dubljoj posudu dobro zagrejte malo ulja. Dodajte meksičku mešavinu, poklopite posudu i dinstajte je 10 - 15 minuta. Meksička mešavina je gotova kada je crveni pasulj pržen/izdinstan. Povrće iz meksičke mešavine ne morate soliti jer su dovoljno začinjeni Losos i Gvakamole sos, ali ako volite možete dodati ljutu papriku ili neki drugi začin.
    5. Gvakamole sos: 1 avokado, 3 struka mladog luka isečenog na krugove, 1 paradjz iseckan na kockice, korijander sitno iseckan - po ukusu, sok od 1 limete, morska so - po ukusu. Avokado presecite na pola i izvadite košticu. Najlakše ćete je izvaditi tako što ćete zabiti nož i izvaditi. Zatim izvadite zeleni, mesnati deo avokada, a to možete uz pomoć kašike. Prelijte ga sokom limete i izgnječite da dobijete pire. Dodajte kockice sitno seckanog paradjza i krugove mladog luka. Ako nemate svežeg korijandera, možete koristiti peršun ili bosiljak, ali miris korijandera je toliko specifičan da ga teško neki drugi začin može zameniti. Vrstu začina prilagodite svom ukusu i koristite ono što imate ili što se vama najviše dopada. Na kraju dodajte morsku so. I ovaj sos može biti ljut ako dodate seckanu svežu ljutu papričicu, a po ukusu možete dodati biber ili beli luk. Izbor je na vama.
    6. Ređajte: tortilja, malo iskidanih komadića Lososa, preko toga malo Meksičke mešavine, Gvakamole sos i na kraju malo salate (zelene, baby spanaća, rukole ili drugo). Tortilju možete uvijati kao palačinku ili npr. kao sarmu (postupak prikazan u videu).

Cookie policy

Da bi naša internet stranica ispravno funkcionisala, kao i da bismo stalno unapređivali Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće: tehničke/nužne, analitičke i marketinške. Klikom na “Podešavanja” možete postaviti njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite našoj internet stranici upotrebu kolačića opisanih u nastavku:

Podešavanja Prihvatam sve Ok!