1. U tiganju ili na roštilju ispržite losos. Sa obe strana tokom prženja ga posolite, pobiberite i pospite rendanom korom limuna. Filete pritiskati špatulom da bi što bolje upili aromu limuna, bibera i soli. Ne morate ih dugo pržiti (oko 8 minuta) zato što ćete ih kasnije dodatno zapeći u rerni.
2. Frikom karfiol iseckajte u blenderu ili ga narendajte da bude veličine pirinča.
3. Prstohvat šafrana prelijte toplom vodom i ostavite 10 minuta da pusti boju i aromu.
4. Na malo maslinovog ulja ispržite 2 čena belog luka, 4-5 struka mladog luka. Kad je luk smekšao dodajte "pirinač" od karfiola i mešajte da se ne bi zalepio za dno posude. Dodajte šafran (zajedno sa vodom kojom je bio preliven) i bujon od pečuraka. Rižoto krčkajte sve dok voda ne ispari.
5. Podmažite vatrostalnu posudu, dodajte rižoto od karfiola i preko stavite filete lososa. Pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
6. Dok se rižoto peče, pripremite slatko-kiselkasto-ljuti preliv za ribu. Ovaj preliv za ribu se odlično slaže sa slatkastim ukusom karfiola.
7. U dve kašike dijon senfa dodajte: iseckan beli luk (1 čen), malo izrendanog svežeg đumbira, malo kajanskog bibera (papričice), rendana kora limuna, rendani mladi luk (samo beli deo) himalajska so, mleveno seme korijandera, sok od limuna i maslinovo ulje. Izmešajte sve.
8. Rižoto i filete lososa servirajte toplo.
9. Filete prelijte sosom.
10. Prijatno!