Testo: Brašno od lana preliti sa vrućom vodom, promešati i ostaviti 20 minuta da nabubri i postane "gelasto".
U činiju pomešati 200g brašna od leblebija, brašno od lana, 2 kašike maslinovog ulja i 100ml tople vode. Umestite testo. Ovo bezglutensko testo možete ostaviti 30 minuta da se odmori.
Na malo maslinovog ulja ispržite sitno iseckani praziluk, bukovače i artičoke uz stalno mešanje. Pred kraj prženja dodajte beli luk u granulam i mešavinu začina.
Radnu površinu pospite brašnom od leblebija ( ili između dva papira za pečenje) i oklagijom razvucite testo. Okruglom čašom vadite ravilole. Na jedan krug stavite fil, preklopite drugim krugom i spojite ivice prstima.
Raviole kuvajte 15 minuta na pari. Nemojte ih stavljati u vodu da se kuvaju, da se ne bi raspale. Ako nemate posudu za kuvanje na pari, uradite sledeće: U dublju posudu sipajte vodu da proključa. Raviole u jednom redu, poređajte na cediljku ili sito. Cediljku stavite u posudu sa ključalom vodom, pri tome vodeći računa da bude iznad vode. Pokrite poklopcem ili aluminijumskom folijom.
Sos: U dublji tiganj sipajte malo maslinovog ulja, dodajte izrendanu koricu limuna, beli luk u granulama i italijansku mešavinu začina. Uz stalno mešanje (1-2 minuta) ove začine pržite, da puste aromu. Dodajte sitno iseckan praziluk, belu šparglu, bademov puter i 50ml tople vode. Dodajte umeboši sirće i promešajte. Pred kraj dodajte mešavinu začina i pastu od zelenih maslina.
Sos sklonite sa vatre i u njega preručite raviole. Ostavite par minuta da se sjedine ukusi.
Služiti toplo
Prijatno!