Brokoli je savršena hrana za zimske mesece, bogat mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva, pravi italijanski junak među povrćem.
Prva asocijacija na Italiju sigurno vam je pica u svim njenim oblicima i bogatstvima ukusa. Ali ako tragate za “Italijanom” koji je pored toga i vegeterijanac, na scenu stupa brokoli.
Savršena hrana za zimske mesece, kada su paradajz, krastavac i paprika već završili svoju sezonu gostovanja na trpezama, brokolo, kako ga Italijani izvorno zovu, bogat je mineralima i vitaminima, uz snažna antikancerogena svojstva.
Istorija brokolija počinje na poljima Male Azije, dok je u Italiju stigao iznenada, kao i sve lepe stvari – povratkom sa putovanja oko sveta. Brokoli je primarno gajen u italijanskoj provinciji Kalabriji gde mu je dat prilog “Calabrese”.
Katarina Mediči, francuska kraljica možda nije bila čuvena po lepoti ali je svakako bila daleko poznata po velikom bogatstvu. I baš ona je zaslužna što je brokoli našao put do francuske kuhinje u 16. veku, a zatim se širio dalje po Evropi poznat pod imenom “italijanska špargla”.
I baš kao svaki pravi Italijan, brokoli je odraz elegancije i stila – zelena boja mu savršeno stoji, ali voli da gostuje na trpezama sa ljubičasto - zelenim cvetovima.
U našim krajevima rasprostranjene su sorte žarko zelene i maslinasto zelene boje krošnji.
Brokoli je zdrava hrana niske nutritivne vrednosti, odličan izvor izvor vitamina C i A, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma.
Ako u ishranu uvrstite ovog Italijana, snabdećete se mineralima hroma i važnim antioksidantima ali i ojačati imunološki sistem. Poput metle očistiće organizam od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.
A, ukoliko niste znali – kuvani brokoli je hranljiviji od presnog, pa su pripreme u kuhinji prava blagodet, uz jednostavan savet - pripremajte ga na pari, dodajte mu par kapi limunovog soka i prelijte maslinovim uljem.
Zaleđeni junaci ove priče čekaju da ih spremite i pokazaće vam njihova super svojstva.